
Wie is er volmaakt?
Pieker je weleens? Of je wel goed in de groep ligt, of je wel leuk, slim, aardig, grappig, mooi genoeg bent? Of je het wel redt op school? Of die (bij)baan wel de goede keuze is. Allemaal gedachten die je vormen als je besluiten en verantwoordelijkheid neemt, zelfstandigheid zoekt en volwassen gaat worden. Maar deze piekergedachten kunnen ook leiden tot meer onzekerheid, stress, slapeloosheid en slechte prestaties op school of op je werk. En dát kan weer tot meer piekeren leiden.
Als jongere heb je ook best veel uitdagingen op sociaal, emotioneel en intellectueel gebied. Op school zo goed mogelijk presteren, thuis meedoen, sociale media bijhouden, een hobby beoefenen zoals; sport, muziekinstrument spelen of gamen met vrienden. Veel van jullie ervaren de druk om aan het perfecte plaatje te voldoen dat je overal om je heen ziet als in vlogs, reclames, reels op Instagram en Tiktok.
Hoe vervelend studiestress en faalangst ook zijn, het zijn uiteindelijk maar gedachtes. De situatie blijft – toetsen moeten tóch gemaakt worden – maar het is de manier waarop met deze situaties omgegaan wordt. Het is niet de situatie, maar het zijn de negatieve gedachtes die stress en spanning veroorzaken. ‘Deze toets ga ik nooit halen’, ‘ik ben niet leuk genoeg’, ‘als ik nu niet meedoe, dan hoor ik er niet meer bij’.
Leren te ont-stressen
Bij negatieve gedachtes kan meditatie helpen omdat je leert om positieve en negatieve gedachten te observeren, zonder dat je erin meegezogen wordt. Dit helpt om meer in het ‘nu’ te zijn. Tijdens het leren voor of maken van een toets is spanning helemaal niet verkeerd, dit helpt juist om goed gefocust te blijven, maar angst of je het wel gaat halen of gepieker of het wel goed is gegaan zijn onnodig. De angst of het gepieker kunnen met behulp van meditatie vervangen worden door rust en kalmte.
Even rust
Ons brein zoekt voortdurend afleiding en de indrukken, die je tijdens een normale dag bedoeld en onbedoeld krijgt te verwerken, dat zijn er veel. Hierdoor ervaren wij allemaal onze eigen innerlijke wereld minder. Een vol hoofd kost veel energie waardoor je bijvoorbeeld overprikkeld kunt raken. Je aandacht op één enkel ding richten zoals je bij meditatie doet, kan in het begin nog best moeilijk zijn maar als je eenmaal weet hoe dan kan het je veel brengen.
Adem in, adem uit
Ademhaling is één van de redenen waarom meditatie zo krachtig is. Tijdens het mediteren probeer je stilte in jezelf te ervaren. Dit kun je doen door je aandacht ergens op te richten, zoals op je ademhaling. We nemen onze ademhaling vaak voor lief, maar het is een ontzettend belangrijk onderdeel van ons leven. Het is de basis van ons systeem, onze levensenergie.
Ademen doen we allemaal, maar niet altijd optimaal. Vooral als we stress ervaren gaan we anders ademhalen, sneller en oppervlakkiger. Als jij leert hoe je jouw ademhaling kunt gebruiken in meditatievorm dan kun je deze altijd en overal toepassen. Door te focussen op je ademhaling, breng je jouw aandacht naar het ‘hier en nu’ en wordt je geest stil en ontspannen.
Welke meditatie past bij jou?
Er bestaan wel honderd verschillende soorten meditatie. Om te ontdekken welke meditatie bij jou past, kunnen we samen op zoek gaan. Welke vorm van meditatie past bij jou? Wat zou jij willen proberen? Misschien heb jij zelf al geprobeerd om te mediteren en mis je de regelmaat of wil je graag meer discipline brengen in wat je al bereikt hebt.
Ik help je graag om samen te kijken wat jij nodig hebt en hoe we dit verder vorm kunnen geven.
Voel je vrij en uitgenodigd om contact met me op te nemen.
Lopen voor vrede

Wij kunnen de ware vrede en vreugde aanraken
Wil je bijdragen aan het menselijk collectieve bewustzijn op deze aarde op een passieve en vredige manier?
Ben je een jongere tussen de 18 en 25 jaar dan wil ik je graag uitnodigen om met mij mee te lopen voor vrede in de wereld. Lopen voor vrede is bedoeld voor iedereen die zich aangesproken voelt en in aandacht wil lopen om zo zijn steentje bij te dragen aan wereldvrede en verbondenheid, we willen de loop zo eenvoudig en natuurlijk mogelijk houden.
‘Wandelen in vrede is ontstaan vanuit Stichting leven in aandacht. Deze stichting is in het leven geroepen door vredesactivist Thich Nhat Hanh.
“Nodig jezelf uit om in je eigen lichtpunt van vrede te lopen. In het dagelijkse leven is er zoveel te doen en zo weinig tijd, stop even met rennen en raak de diepste grond aan van het huidige ogenblik en je zult de ware vrede en vreugde aanraken. Wandelen in vrede”. Thich Nhat Hanh
Voor mij persoonlijk is het ook een oefening om met mezelf en met de wereld om me heen in vrede te zijn. Daarnaast is het helend om op deze manier in aandacht en stilte te lopen. Het geeft rust en aandacht voor de wereld waar je in wandelt. In vrede lopen en gerichte aandacht naar de mensen die je ziet, de natuur en verbinding maken met mensen en gebieden waar onrust en onvrede heerst. Het maakt niet uit met hoeveel we zijn, impact heeft het zeker.
Hoe zou de wereld eruit zien als we dit allemaal zouden beoefenen? Als iedereen zou lopen in stilte met aandacht. Iedere stap is vrede, daardoor verandert het eeuwige pad in vreugde.
Loop je met mij mee?
- Iedere zondag 10:00 (niet bij storm en onweer)
- Verzamelen bij Willem de Zwijgerlaan
- Er zijn geen kosten aan verbonden
- Aanmelden via de gezamenlijke Whatsapp
- Heb je vragen? Neem dan contact met me op