
“Wees vriendelijk wanneer dat mogelijk is. Het is altijd mogelijk.” Dalai Lama
Metta meditatie is gericht op het ontwikkelen van liefdevolle vriendelijkheid. Het is een vorm van concentratie-meditatie en is in het bijzonder gericht op het ontwikkelen van Metta naar het Engels vertaald als ‘loving kindness’ en in het Nederlands als ‘liefdevolle vriendelijkheid’. Het is een Pali woord en afkomstig uit het Boeddhisme.
Liefdevolle vriendelijkheid
Het beoefenen van Metta-meditatie kan een krachtige manier zijn om compassie en vriendelijkheid te cultiveren, niet alleen tijdens formele meditatiesessies, maar ook in het dagelijks leven door bewust liefdevolle vriendelijkheid te verspreiden naar anderen.
Vooral op momenten waarbij je gevoelens als boosheid of irritatie ervaart tegenover andere personen kan Metta helpen. Vriendelijkheid is een tegengif voor boosheid.
Metta meditatie
Uitgangshouding is gelijk aan andere zitmeditaties. Op een meditatiekussen, op een krukje of een stoel, met rechte rug en toch ontspannen houding. Belangrijk is dat je bekken en rug vrij kunnen bewegen. Het gebruik van de handen op het hartgebied kan dienen als een fysiek anker om verbondenheid en liefdevolle intentie te benadrukken tijdens de meditatie.

Bij Metta Meditatie herhaal je een aantal zinnen die voor jou als persoon passend zijn. Je begint met het richten van Metta wensen op jezelf. Zoals bijvoorbeeld; ‘Dat ik gelukkig mag zijn’.
Daarna kies je iemand waarvan je houdt of heel dicht bij je staat, zoals; je vader, moeder, een vriend of vriendin of een huisdier en wenst dat ook de ander toe; ‘Dat mijn moeder gelukkig mag zijn’.
Hoe lang duurt een Metta meditatie?
Metta Meditatie is onder meer geschikt om iedere dag vijf minuten te beoefenen, bijvoorbeeld aan het einde van een zitmeditatie. Maar kan ook langer duren.