
Meditatie Alkmaar biedt extra ondersteuning aan voor jongeren die zelfstandig begeleid wonen onder de vleugels van een zorginstelling. Voor de jongeren die uitdagingen ervaren in het dagelijks leven, vanwege persoonlijke kenmerken of andere individuele oorzaken biedt Meditatie Alkmaar verschillende mindfulness meditaties aan om de innerlijke balans, vrede en een gezond levensritme te vinden.
Voor welke jongeren is mindfulness meditatie geschikt?
Mindfulness meditatie is bedoeld voor jongeren die behoefte hebben, bewust of onbewust, aan speciale aandacht. Dit zijn jongeren die last hebben van bijvoorbeeld:
- PTSS
- Autisme
- AD(H)D
- Gender identiteit
- Verslaving (games, drugs, gokken)
- Depressie
- Co morbiditeit
- Zelfbeschadiging
Persoonlijke meditatie
Meditatie Alkmaar biedt persoonlijke meditatie voor jongeren aan om beter te leren omgaan met; stress, slaapproblemen, piekeren, angst, gevoelens, verdriet, boosheid en onrust.
Door de ervaring van stilte te ervaren en door oefening van de meditatietechniek kunnen ze een gezondere levenshouding leren en ervaren dat ze controle hebben over hun eigen leven en bewustzijn.
Alleen mediteren is in het begin lastig. Persoonlijke begeleiding is daarom belangrijk zodat de jongere het proces van leren mediteren optimaal kan ervaren. Deze één op één begeleiding zal op natuurlijk wijze plaatsvinden zodat de jongere zich veilig kan voelen en de ruimte voelt om vragen te stellen.
Wat voor positieve effecten ervaren jongeren na meditatie?
Op korte termijn kan meditatie al veel opleveren. Meditatie kan jongeren helpen om stress te verminderen, emotionele veerkracht en stabiliteit te vinden waardoor ze beter leren omgaan met de uitdagingen van elke dag.
Het kan hun bewustzijn vergroten waardoor ze zich meer bewust worden van gedachten, gevoelens en reacties die leiden naar zelfbegrip en zelfliefde. Daarnaast kan het ze helpen innerlijke rust te vinden, zelfs te midden van externe uitdagingen. Mediteren kan ook een positief effect hebben op focus en concentratie.
Op langere termijn kan meditatie ook andere positieve effecten hebben, zoals; zelfacceptatie, versterken van het immuunsysteem en een doel en vervulling vinden in de uitbreiding van vrede en geluk.
Eerste stap
Omdat ieder mens anders is, zal ook het meditatie traject voor elke jongere anders zijn. Bij een eerste gesprek kunnen we samen uitzoeken wat de beste techniek is. Meditatie hoeft in het begin niet meteen aangenaam te voelen want het vraagt een zekere moed en wilskracht om bewust de vier velden van aandacht te verkennen; lichaam , gevoelens, geest, dharma’s waar we doorheen gaan om tot rust te komen. Mediteren kan door iedereen geleerd worden en zal onmiddellijk resultaat geven.
Wil je meer weten? Neem dan contact met me op.
Wetenschappelijke feiten over meditatie
Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt al na een korte periode het positieve effect van meditatie en mindfulness:
- vermindering van negatieve gevoelens als die van angst, depressie, spanning, verdriet en boosheid
- het beter verwerken van herinneringen
- verbeterd immuunsysteem
- verbeterd geheugen
- verhoogd empathisch vermogen
- het beter reguleren van emoties en impulscontrole